čtvrtek 19. prosince 2019

Volker Kutscher: První padlí


K německému kriminalistovi Gereonu Rathovi jsem se dostala před pár lety díky seriálu Babylon Berlín. Nadchlo mě vylíčení atmosféry Německa 20. let minulého století, bavil mě neotřelý detektiv i jeho ženské alter ego Charly, a tak jsem se postupně pustila do čtení celé románové ságy. První padlí vyšly v nakladatelství MOBA v říjnu a na trh byli uvedeni v rámci podzimního Velkého knižního čtvrtka.




Co nás tedy v Berlíně čeká? Tentokrát se přeneseme do roku 1933, do období upevňování nacistické moci po požáru říšského směnu. Ze žhářství jsou obviněni komunisté (tady jsem tedy čekala, kdy se na scéně objeví má oblíbená historická postava Jiří Dimitrov, bohužel na něj nedošlo, vše zůstalo jen na nizozemském komunistovi Marinusu van der Lubbem), členové této strany jsou hromadně zatýkáni politickou policií, případně jednotkami SA. I Gereon Rath je na nějakou dobu převelen do politického oddělení, podobně nepříjemnou práci musí u ženské policie dělat i jeho snoubenka a budoucí kriminální komisařka Charly Ritterová. Zatímco ale Gereon vše snáší poměrně stoicky, protože politika ho nikdy nezajímala a jeho cílem je pouze vyšetřovat trestné činy, Charly je znechucena a otrávená, navíc dost jasně vidí, kam to všechno může vést. Jejich bývalý nadřízený, policejní prezident Bernhard Weiss, je nucen utéci před zatykačem do Prahy, vrchní komisař Böhm byl degradován, začíná pronásledování židovských občanů, omezuje se svoboda tisku i shromažďování, nacisté vítězí ve volbách a spousta dříve úplně normálních lidí začíná horovat pro nové Německo pod pevnou rukou Adolfa Hitlera. 


A právě v tomto ovzduší začíná Gereon (s Charlyinou vydatnou pomocí) vyšetřovat případ vraždy vojenského veterána z první světové války. Mrtvý bezdomovec se měl za války zúčastnit uloupení zlatého pokladu, během krátké doby přicházejí o život i další svědci z té doby. Má vraždy opravdu na svědomí přeživší židovský velitel, anebo je to jen  protižidovská propaganda, kterou do Ratha v tlačí z nejvyšších míst? Jakou roli v případu hraje dívka Hannah, která uprchla z blázince, kam byla umístěna za vraždu a žhářství? Co bude tentokrát potřebovat mafiánský boss Johann Marlow? A bude konečně svatba?

Musím přiznat, že sérii Volkera Kutschera s Gereonem Rathem jsem si vážně oblíbila. Knihy mě baví jako samostatné detektivky, ale mnohem zajímavější je ten historický kontext. Sledovat, jak Německo "hnědne", jak se lidé chápou příležitosti udělat kariéru v nových poměrech i jak postupná změna režimu dopadá na početné skupiny obyvatel. A přitom jak málo k tomu stačí... 

Už se těším na další díly, byť to bude stále depresivnější čtení... Díky nakladatelství MOBA za recenzní výtisk. 



Hodnocení: 100%


Volker Kutscher: První padlí
  • Nakladatel: MOBA
  • EAN: 9788024388977
  • ISBN: 978-80-243-8897-7
  • Originál: Märzgefallene
  • Překlad: Butala, Tomáš
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 664 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat