středa 13. května 2020

Helen Fieldsová: Dokonalé stopy a Dokonalá kořist

Nějak nemám sílu pouštět se do nějakého náročnějšího čtení. A tak jsem zase skončila u detektivek. Aktuálně "jedu" v sérii s inspektorem Lucem Callanachem od Helen Fieldsové - knihy s názvem Dokonalé "něco". Jsou to bestsellery, které prý údajně četl už každý, jen ke mně se zatím nedostaly. 



Hlavním hrdinou knih je Luc Callanach, francouzský inspektor se skotskými kořeny, který po kariéře u Interpolu nastupuje na vedoucí místo v Edinburghu. Je to hezoun, který chodí do posilovny, jí zdravá jídla, má francouzský přízvuk a nikdo netuší, proč ho z Interpolu vyhodili - ten to nebude mít u kriminálky lehké. Hned po jeho nástupu se ale objevuje velký případ - kdesi v chatrči v horách je nalezeno ohořelé ženské tělo. Nedaleko pohozený zub a kousek šátku pomáhají identifikovat oběť, mladou právničku, která je nahlášena jako pohřešovaná. Záhy po ní zmizí další žena, tentokrát je to populární místní reverendka. I její tělo je nalezeno v hrozném stavu a identifikováno jen podle chrupu. Jenže nic z toho není ve skutečnosti pravda. Zemřely sice dvě ženy, byly to ale neznámé prostitutky, které pachatel zavraždil jako náhradnice. Podaří se inspektorovi Callanachovi a jeho sympatické kolegyni Avě zjistit pravdu a zastavit šíleného vraha včas? 

Musím říct, že to bylo docela dobré. Svižné, celkem vtipné, některé kapitoly byly vyprávěny přímo pachatelem (inteligentním, leč dostatečně slizkým a brutálním), což přidávalo knize na atraktivitě. Oba hlavní vyšetřovatelé spadají do kategorie "sympatický hrdina", navíc dost prostoru bylo věnováno i jejich osobním životům, prostě čtivá kniha. 


  


Když se první kniha od Helen Fieldsové tak osvědčila (mimochodem, na začátku roku 2017, kdy vyšla, patřila mezi nejprodávanější knihy Amazonu, na goodreads má skóre 4,28 z 5, na databázi knih 87 % a 533 hodnocení!), pustila jsem se hned do pokračování série.


Dokonalá kořist byla kniha z úplně jiného těsta. Sice stejný vyšetřovatelský tým, ale vražd výrazně více a mnohem brutálnějších. Nejprve zemře na hudebním festivalu uprostřed davu pracovník charity, hned nato je nalezena mrtvá zdravotní sestra, děsivá smrt zastihne starého knihovníka i mladou učitelku z mateřské školy.  Všechno lidé z pomáhajících profesí, kteří v nedávné době získali nějaké ocenění za svou obětavou práci. Máme tu sériového vraha? Provedení vražd dává ale tušit, že za nimi nestojí jen jeden pachatel. Děsivou skutečností dále je, že se názvy povolání obětí objevují ve formě graffiti na edinbourgských ulicích ještě dříve, než k trestným činům dojde. Kdo si to hraje s kriminalisty na schovávanou? Jakou roli má v případu temná část internetu zvaná darknet, proč se na oddělení objevili londýnští specialisté na kyberkriminalitu v čele s Aviným bývalým přítelem šéfinspektorem Edgarem? Přijde Luc o svou kolegyni a kamarádku? A kdo vlastně stojí celou dobu v pozadí?

I v tomto případě uznávám, že dobrá krimi. Edinburgh jako hlavní město zločinu, které si svou dávku každoročních vražd vyčerpalo během několika dní. Dost brutální způsoby provedení vražd, několikero dějových linií, zapojení dalších postav z inspektorova týmu, děj, který postupně graduje. 


  

Dívala jsem se, že Helen Fieldsové v češtině vyšly ještě Dokonalá smrt a Dokonalé ticho (plus v angličtině jsou už na knižních pultech další dva díly ze série), takže mám ještě chvilku co číst. Super. 


Hodnocení: 90%


Helen Fieldsová: Dokonalé stopy
  • Nakladatel: Plus
  • EAN: 9788025908754
  • ISBN: 978-8025-908-75-4
  • Originál: Perfect Remains
  • Překlad: Knapová, Nela
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 352 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,8 cm
  • Rok vydání2018 (1. vydání)
Helen Fieldsová: Dokonalá kořist
  • Nakladatel: Plus
  • EAN: 9788025909737
  • ISBN: 978-80-259-0973-7
  • Originál: Perfect Prey
  • Překlad: Knapová, Nela
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 416 stran, česky
  • Rozměry: 14 × 20,5 cm
  • Rok vydání2018 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat