úterý 12. května 2020

Volker Kutscher: Lunapark

Volker Kutscher je německý novinář a spisovatel (nar. 1962), kterému od roku 2007 vychází série knih s detektivem Gereonem Rathem odehrávající se ve 30. letech minulého století v Německu. Hned první kniha, Mokrá ryba, se stala bestselerem a inspirací pro velmi úspěšný televizní seriál Babylon Berlín. Po Mokré rybě následovaly další díly (mimo jiné Goldstein a První padlí), Lunapark je šestou knihou série.



Tento díl se odehrává na konci května a v červnu 1934 v Berlíně. Hitler si upevňuje svou moc, obyčejné občany hlavního města ale děsí hlavně bojůvky SA. Hnědé košile, Sturmabteilung, polovojenská organizace NSDAP, ve které našly mimojiné útočiště i živly z bývalých kriminálních gangů. SA si vykládá zákon po svém, mezi jejich hlavní cíle patří komunisté, kteří jsou po požáru Říšského sněmu v ilegalitě, jistí si ale nejsou ani Židé či další občané, kteří se SA něčím znelíbí. A v této atmosféře je pod železničním mostem nalezena mrtvola příslušníka SA, kousek od něj je pak na zdi nedopsaný komunistické heslo. Vyšetřování se ujíma Gereon Rath, tentokrát mu ale do práce zasahuje i státní tajná policie, konkrétně bývalý kolega Reinhold Gräf, který k ní přešel před rokem, když nacisté převzali moc v zemi. Po nálezu dalšího mrtvého SA-mana se napětí mezi bývalými kolegy ještě vyostří, Ratha zajímá vyšetření kriminálního činu, Gräf je přesvědčený o politickém pozadí akce. Krom komplikované situace v práci to má Rath náročné i doma. Manželku Charly nebaví být ženou v domácnosti, vrací se jako advokátní koncipientka do práce a zároveň se snaží, aniž by o tom Gereon věděl, najít jedné své dávné známé bratra komunistu. Dalším zdrojem hádek je třináctiletý svěřenec Fritze, který se po vzoru svých spolužáků shlédl v Hitlerjugend. Charly má proti této dětské organizaci řadu výhrad, Gereon v hnutí vidí spíš pozitiva: chlapecká přátelství, tábory v přírodě. Doma i v práci je dusno, navíc se opět po čase objevil šéf podsvětí Johann Marlow, kterému je Gereon z minula zavázán... 

I tentokrát to bylo napínavé, i tentokrát hrála mnohem větší úlohu než samotný kriminální případ doba a dobová atmosféra. Všudypřítomný strach, volání po pořádku a silné ruce, snaha normálních občanů uchránit si poslední zbytky svobod i vyvrcholení tohoto dílu v podobě popisu Noci dlouhých nožů - stranické čistky, která měla za úkol eliminovat mocnou SA a jejího příliš ambiciózního vůdce Ernsta Röhma. Povražděny byly politické špičky SA, moc převzala SS, Reinhold Gräf získal nového nadřízeného, Reinharda Heydricha. Skvěle je opět popsán i samotný Berlín, část příběhu se odehrává na atraktivním místě, ke kterému odkazuje název knihy - v Lunaparku, velkém opuštěném areálu uprostřed města, který je určen k demolici.

Co se bohužel také nemění, tak to je nedostatečná redakce knihy. Je tu spousta překlepů, divného slovosledu, občas něco ulétne i v překladu (na těmito chybami zoufá zejména naše babička, která se v německé rodině narodila a němčinu celý život učila). Kniha je však natolik zajímavá, že se to dá přežít. (a asi si to nemyslím jen já - na databázi knih má v době mého čtení 91%, na goodreads hodnocení 4,11 z 5). Už se těším na pokračování - jmenuje se Marlow a bude se odehrávat v létě 1935. 

Bonus pro obdivovatele Gereona Ratha: prohlédněte si kriminalistovu webovou stránku:  http://www.gereonrath.de/ . 




Hodnocení: 95%

Volker Kutscher: Lunapark
  • Nakladatel: MOBA
  • EAN: 9788024391748
  • ISBN: 978-80-243-9174-8
  • Originál: Lunapark
  • Překlad: Butala, Tomáš
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 616 stran, česky
  • Rozměry: 12 × 21 cm
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat