pátek 2. července 2021

Angela Marsons: Dětské duše

Kolikátá že je tohle Kim Stone? Už jedenáctá? To bude asi má nejdelší přečtená krimi série (teda až na Joa Nesboho a jeho Harryho Hola). Vydržím čekat do srpna, kdy mám svátek a můžu si ji tedy od někoho přát jako dárek? No, nevydržela jsem a při poslední návštěvě Kosmase jsem si ji k prázdninové hromádce přihodila - aspoň ji už měli vystavenou a nedivili se, co si to kupuji, jako minule... 



Kime Stone se svým týnem tentokrát řeší zvláštní sérii vražd. První oběť, bývalá profesorka dětské psychologie, je nalezená mrtvá na dětském kolotoči. Následuje dětský psychoterapeut zaměřující se na zvlášť náročné (a mediálně vděčné) případy "rozbitých dětí". Ten byl zavražděn a ponechán na zemi v blízkosti nakrasleného skákacího panáka. U rozehrané dětské stolní hry je objevena poslední oběť - dlouholetý pořadatel soutěže pro geniální děti. Všichni tři mají v týlu vyřezané písmeno X. Kolem mimořádně nadaných dětí, jejich ambiciózních rodičů a přehlížených sourozenců se pak celé vyšetřování točí. Proti týmu stojí lidé, kteří nemají chuť dělit se o traumatické zážitky z dětství, dalším problémem jsou pak nové předpisy ohledně dodržování pracovní doby. Vyšetřit případ mezi devátou a pátou odpoledne se zdá být nemožné, nadbytek volného času se ostatně podepisuje i na osobním a rodinném životě jednotlivých vyšetřovatelů (a rozhodně jim častá přítomnost doma nesvědčí). I tentokrát je v knize ještě jedna linie: Penn, nedávná posila týmu, se vrací k jednomu ze svých případů, který, jak se zdá, zpackal na celé čáře. Ve skupině ho zastoupí nečekaná posila, mladičká Tiffany, tak optimistické děvče, až to většinu týmu zaskočí...

"Ona je za trest, pane?"
"Jak si vzpomínám, vysvětlil jsem vám, že každý čin má ..."
"Takže ona je důsledek?" opravila se Kim.
"Je to nadšená, nadaná mladá policistka, která projevuje velké..."
"Jak mladá?"
"Dvacet čtyři."
Kim napadlo, jestli jí jen tak pro legraci nepřidal deset let.
...
"Neříkejte mi, že se vám nelíbí, protože  má veselou povahu."
"Na to, aby se mi nelíbila, ji dost dobře neznám, ale vy víte, že mě mezi sluníčkové lidi nesmíte pouštět. Většinou je zdrtím, ani se nemusím snažit. Rozmyslete si to ještě, prosím, pane. Kvůli ní."
Na lince zavládlo ticho.


 


Zasazení příběhu mezi mimořádně talentované děti, jejichž nadání velmi ovlivňuje fungování celé rodiny, bylo docela zajímavé. Vtipné bylo, že tentokrát to vypadalo, že se Kim chová vlastně úplně normálně - neobratnost v sociálních vztazích je totiž ve skupině geniálních lidí častá, takže jí to s nimi paradoxně šlo. Po delší době to byla také kniha, kde Kim Stone nemusela dokazovat, že je nerozbitná, až na drobné výjimky se odnikud nepadalo, netekla krev, nalámaly se kosti apod. A ani temné stíny z minulosti v tomto příběhu nevylezly na povrch, ty na nás zřejmě, včetně psychopatky Alex, čekají v dalších dílech. Jako vždy mě bavilo pronikání do osobních životů jednotlivých členů týmu (Penn a jeho mladší brácha získali mnoho bodů navíc). Doufám také, že se ad hoc pomocníček Tiffany osvědčí a vnese mezi naše hrdiny nějaké nové napětí a humor. 

Výjimačně pochvala za obálku. Nevím, jestli už jsem si tak zvykla, ale tentokrát mi tak obálka sedí, zejména ve srovnání s anglickým originálem.  

Případy Kim Stone jsou klasickou detektivkou, která pobaví a potrápí mozkové závity. Nečekejte žádnou velkou literaturu, ale zábavu - tu rozhodně. Těším se na další díly, v angličtině jsou už zase o tři knihy napřed. My se dočkáme snad na Ježíška. 



Hodnocení: 85 %

Angela Marsons: Dětské duše

  • Nakladatel: Kalibr
  • EAN: 9788024274294
  • ISBN: 978-80-242-7429-4
  • Originál: Child's Play
  • Překlad: Kunová, Jana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 344 stran, česky
  • Rozměry: 15 × 23,5 cm
  • Rok vydání: 2021 (1. vydání)

































































Nová Angela Marsons, kolikátá už? Ty bláho, jedenáctá! No, to do půli srpna, kdy mám svátek a tedy nejbližší příležitost si ji přát nevydržím... A tak jsem si ji koupila sama:-) Příhody Kim Stone jsou totiž na léto ideální čtení.




A bylo to tak. Tentokrát se vyšetřování točí kolem extrémně chytrých dětí, malých géniů - i když to tak zpočátku nevypadá. Nejprve je na dětském kolotoči nalezena zavražděná bývalá profesorka dětské psychologie, která se zaměřovala na problémové děti. O pár dní později se objeví mrtvé tělo dětského psychoterapeuta, který také vyhledával "rozbité děti". Obě oběti mají na krku vyříznuté písmeno X, stejně jako třetí mrtvola, muž, který léta pořádal speciální soutěže pro geniální děti. Co mají všichni tři společného? Letošní kolo "Rozumbradů" právě začalo, co když bude chtít vrah ve své sérii pokračovat?




Tentokrát bylo pátrání vlastně docela poklidné. Žádné děsuplné scény,







Na hřišti v Haden Hill Parku byla zavražděna Belinda Evansová, bývalá profesorka dětské psychologie. Vzadu na krku jí pachatel vyřízl písmeno X. Belinda měla poměrně komplikovaný vztah se starší sestrou Veronikou, která Kim a jejímu týmu odmítá cokoli o sestře i jejich minulosti vyzradit. Poté co policie objeví další dvě oběti se stejným znamením, je jasné, že hledají sériového vraha, bezcitného a nemilosrdně krutého. Stopy vedou ke každoroční soutěži talentovaných dětí, na níž se scházejí malí géniové, doprovázení někdy velice ambiciózními rodiči. Zabíjel snad někdo z nich, kvůli neúspěchu? Nebo ze žárlivosti na ostatní? A koho chce ještě potrestat?

Žádné komentáře:

Okomentovat