pondělí 17. června 2019

Angela Marsonsová: Zlámané kosti

Vždycky mě znovu překvapí, že někdo nezná skvělou krimi sérii s vyšetřovatelkou Kim Stoneovou od Angely Marsonsové. Nemyslím ze čtenářů, na které se dennodenně valí záplava reklamy, ale z těch lidí za pultem. Pro nejnovější díl jsem se stavovala v Kosmasu v Perlovce, kde jsou vždycky docela dost v obraze, ovšem paní za kasou se na mě tentokrát dívala vyloženě s podezřením, když jsem jí říkala, co bych potřebovala najít. V životě o té autorce prý neslyšela. Je to těmi příšernými názvy knih a ještě děsivějšími obálkami? Nebo má prostě takhle kniha smůlu, že na ní nejsou reklamy v metru?



Ok, tak za Kim Stoneovou budu aspoň horovat já. Je to jedna z nejlepších krimi sérií, které si aktuálně můžete pořídit/přečíst/užít. Zlámané kosti jsou číslo 7, na některé z předchozích dílů jsem psala i recenze (Němý křik, Ďábelské hryTichá modlitbaPohřbená pravda).

I tentokrát nás čeká několik příběhu v jedné knize. V Black County někdo brutálně zabíjí prostitutky a před policejní stanici se našlo opuštěné miminko.  Indicie v případě nalezence vedou k rumunské komunitě, která v Británii přežívá v opravdu nelidských podmínkách. Ale ani případy zavražděných prostitutek nejsou černobílé - jedna je z velmi dobré a bohaté rodiny, druhá se zase stará o malé dítě a o jejím povolání nemá nikdo ani potuchy. Proč se zrovna tyhle ženy dostaly na šikmou plochu? Jako bonus je tu pak příběh mladičké Ellie, která se rozhodla vyřešit konflikty s matkou útěkem z domova, netuší ale, co jaké šlamastyky se jí podařilo namočit. Kim Stone se při řešení případů bude zase muset vrátit do svého neradostného dětství, které strávila po pěstounech a dětských domovech, ve velmi dobré formě je ale i její  tým v pevném složení Stacey, Dawson a Bryant (+ jedna posila zvenčí).

Asi se budu opakovat, ale i tentokrát to bylo skvělé. Napínavé a rychle se střídající kapitoly psané různými vypravěči (ze začátku jsem měla pocit, že tentokrát je těch postav snad až moc, ale velmi rychle se jejich počet zase snížil na únosnou mez), dobré dialogy (špičkové jsou jako vždy ty mezi Kim a jejím kolegou Bryantem, případně s nadřízeným Woodym), u některých scén opravdu mrazilo (manipulace s dívkou Ellie), u jiných se člověk musel i pobaveně zasmát (kapitola o tom, jak Kim objevila opuštěného chlapečka).  Opět se tu vyskytuje závažné společenské téma: po rasismu a vraždách z nenávisti z minulého dílu je to tentokrát otázka lidské důstojnosti a obchodování s lidmi. 

 


Jediné, co mě u této série trochu mate, jsou překlady. Chápu, že je těžké sehnat někoho, kdo by dokázal překládat tak rychle, jak tyto knihy u nás vycházejí, ale opravdu je nutné to takhle střídat? Jana Kunová je po Ludmile Hanzlíkové a Tatjaně Jandourkové už třetí překladatelkou, z jejího pera je již předchozí díl (Pohřbená pravda) a po pravdě nemůžu říct, že bych byla úplně nadšená z toho, jak jí to jde. Nechce mě nakladatelství Kalibr donutit číst v originále, že ne? Za sebe hlasuji pro Tatjanu Jandourkovou... 

Přesto je ale Angela Marsonsová v oblasti krimi a thrilleru pro mě jasná jednička a jako vždy: nezbývá než těšit se na další díly (v angličtině už je na světě 11. díl:-). 



Hodnocení: 90%



Angela Marsonsová: Zlámané kosti
  • Nakladatel: Kalibr
  • EAN: 9788076174252
  • ISBN: 978-80-7617-425-2
  • Originál: Broken Bones
  • Překlad: Kunová, Jana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 344 stran
  • Rozměry: 15 × 23,5 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat