sobota 15. června 2019

Jiří Březina: Vzplanutí

Přiznávám, české detektivky mě tak trochu míjejí. Sice čas od času nějakou zkusím, ale většinou se pak s potěšením (a/nebo s ulehčením) vrátím k těm svým severským či britským. Vlastně jedinými čestnými českými výjimkami, jejichž knihy si nenechám ujít, jsou pro mne dvě jména: Michaela Klevisová a Jiří Březina. 



A tak mi nemohlo uniknout, že v únoru vydal Jiří Březina svou již čtvrtou knihu: Vzplanutí. Jeho prvotina Na kopci mě kdysi docela nadchla, dost se mi líbila i ta druhá: Promlčení, lehké výhrady jsem měla k Polednici, ale spíš ze specifických osobních důvodů, jinak fungovala výborně. Po třech letech konečně další díl ze série s vyšetřovatelem Volfem (důvod prodlení je jasný už z dedikace: „Mým malým synkům, bez kterých by tato kniha vznikla daleko dřív.“)

Na co se můžete těšit? Kriminalista Tomáš Volf je převelen do Prahy. Není to ale regulérní kariérní postup, spíš "tlačenka" od politika Novotného, který se cítí být Volfovi zavázán. Není se co divit, že noví kolegové si drží od protekčního týpka v metalovém outfitu a s dlouhými vlasy odstup. Pomoci by mohlo vyřešení případu, který dostal Volf na povel - ve starém domě na předměstí je nalezena mrtvá žena, která ve svém bytě prakticky shořela na popel. Všechny stopy zničil oheň, a tak není ani jasné, jestli to byla sebevražda, nebo násilný trestný čin. Volf se oproti logice, která volí co nejrychleji ukončit případ, rozhodne pro vraždu a pustí se do rozsáhlého vyšetřování. Krom obcházení restaurací v okolí a vyslýchání sousedů se soustřeďuje i na samotný způsob smrti. Jak je možné, že žena uhořela tímto způsobem, přičemž byt zůstal prakticky nedotčen? Opravdu existuje něco jako samovznícení? Otázky ho přivedou k podobně provedenému trestnému činu, za který sedí ve vězení už řadu let dívka Veronika. Veroničin příběh vyprávěný formou úryvků ze starého deníku pak tvoří druhou (a mnohem zajímavější) linii knihy. Podaří se Tomášovi objasnit, co se v obou případech vlastně stalo? 

Vzplanutí jsem si nechala na zcela optimální dobu: včera i dnes se teplota pohybovala kolem + 35 stupňů Celsia ve stínu a já měla několikrát pocit, že k samovznícení mám opravdu blízko:-). 

Ale vážně, musím říct, že se mi tahle kniha četla velmi dobře.  Měla poměrně neobvyklou zápletku (i když samovznícení se loni objevilo i u Petra Stančíka a jeho nosorožic v Nulorožci - synchronicita?:-), předností je i úsporný styl, dobře napsané dialogy, navíc řešení se nedalo úplně odhadnout. Poměrně sympatický mi je i hlavní hrdina, není to žádný tvrďák či zkušený profík, ale spíš nejistý kluk, který má občas dobré nápady, hodně si toho ale poctivě odpracuje (i když: stejně pořád vzpomínám na dvojici pátračů z debutu Na kopci, tuhle dvojku bych si jako hlavní hrdiny detektivní série opravdu přála). Pobavil mě způsob rozuzlení a odhalení pachatele, jen jsem trochu zaváhala, jestli doma něco takového (a dávno propadlého) taky nemáme... :-) Jako bonus beru, že tu nejsou žádné brutální a krvavé scény, prostě příjemná kniha na páteční večer, nebo na letní dovolenou. Jednoduše: bavilo. 




Hodnocení: 90%



Jiří Březina: Vzplanutí
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026714279
  • ISBN: 978-80-267-1427-9
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 264 stran, česky
  • Rozměry: 13,2 × 21,2 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat