úterý 13. února 2024

Petr Stančík: 100 miliard neuronů

„ŠKODA IT představuje edici Backend Stories. Unikátní povídková sci-fi edice představuje netradiční formou vyspělé prostředí IT oblasti mladoboleslavské automobilky. Oslovujeme renomované české autory, kteří vytvářejí poutavé příběhy ze současného světa informačních technologií“.



Tak zrovna tohle jsem si asi úplně přečíst nechtěla. Jenže jsem v knihovně narazila na neznámou knihu Petra Stančíka, kterého mám fakt ráda, a bez rozmýšlení si ji odnesla domů. Až tam jsem zagooglila a rozsvítilo se mi - no jo, o tomhle jsem před pár lety slyšela. Tak tedy: Petr Stančík a 100 miliard neuronů. Pronikni do kyberprostoru v příběhu z roku 2056 a odhal monstrumentální kolaps hypernetu.

Hlavním hrdinou je tracker Baalgoritmus, který žije v roce 2056. Tracker, to je něco jako dnešní hacker, patří do Společenství tvůrčího jádra lidstva. Páčíme hesla, vylamujeme firewally, nabouráváme se do systémů, rýžujeme v databázích. Nasáváme tajemství jako houby, ale nikomu je neprozrazujeme. Děláme v kyberprostoru přesně to, co predátoři v přírodě - udržujeme ekosystém v kondici a rovnováze. Vyřazujeme slabé a nemocné kusy, a tím posilujeme genofond.

Baalgoritmus bydlí ve svém autě ŠKODA Legiond, terénní šestikolce, veteránovi ze Severokorejské války s vygumovaným softwarem. Ostatně - k běžné výbavě automobilů té doby patří integrovaná toaleta, sprcha, posilovna i solárium. Baalgoritmus tu má navíc počítač s připojením do mozku, originál figurku sovy od Carla Fabergého a svou rob´n´doll (robotic sex doll), která nepřenáší pohlavní nemoci a nikdy ji nebolí hlava. Jídlo taky není problém, to se tiskne na 4D tiskárně, stačí si jen objednat návod na konkrétní pokrm.

Zeměkoule má za sebou Magmageddon, sopkové nebo také lávové války, díky kterým v letech 2042-46 došlo ke zničení většiny povrchu Země. Tahle technologie dokázala rozkmitat magma v zemských hlubinách a v místech, kde byla zemská kůra nejslabší, vytéci na povrch a vše zničit (taky jste si vzpomněli na dezinformátory a jejich HAARP?). Většina lidí žije v megapolis, kde se jen baví a konzumuje, jejich mozky se ale staly těmi nejlepšími datovými úložišti, živým cloudem - do hypernetu se totiž připojuje přes amygdalu... 

Baalgoritmus by si asi taky docela užíval života, jenže on je ten vyvolený, který musí bojovat s Temnotou, totiž Darknesií, chaotickou energií, která napadá a v sebe sama proměňuje kyberprostor a začíná prostupovat i do reálného života. On a jeho společnice se se musejí vydat do podzemí za Neandergroundci, kteří vyvíjejí vlastní VR technologii na neelektronických počítačích z genetických biologických tranzistorů (jedním z jejich výkonných počítačů je rozsochatá hrušeň), potkají se inženýrem Kalderou ze Škodovky, který na sebe vzal podobu jinanu dvoulaločného, doputují do Rajské zahrady v bývalém CERNu atd atd. Prostě "Johny, jen ty můžeš zachránit lidstvo". Celá kniha je psána formou vzkazů pro čtenáře z roku 2017, vypadá to, že to budete právě vy, kdo hrdinovi pomůže v boji s Darknesií, nakonec ale tahle linka prakticky vyšumí... Ale nebojte, hypermoderní datové centrum firmy Škoda stojí na české křídové pánvi a tím pádem patří k nejstabilnějším místům na celé planetě, takže to nemůže dopadnout špatně...

No, asi jsem to úplně nepochopila... Možná to chtělo vyluštit ty tajné šifry, které tu byly, jenže do toho se mi  nechtělo už vůbec. A přitom je v té knížce spousta nápadů. Novotvary, kterými Stančík popisuje budoucí svět, jsou docela objevné, ba občas i zaábavné (definice a vysvětlivky v rámečcích patří ostatně mezi nejlepší části knížky). Ale děj je předvídatelný, honičky a bitvy vcelku nudné, no a celé je to prošpikované reklamou na Škodovku. Jó, ten její IT department, kde je v provozu největší firemní superpočítač ve střední a východní Evropě, tam by chtěl pracovat každý. Náborovou akcí to ostatně celé vrcholí... (a byl to ostatně i důvod vzniku knihy i celého projektu). 

Co je na knize vydařené, to jsou ilustrace, byť se nikde nedá vyčíst, kdo je má na svědomí - odkazy na původní stránky projektu backendstories.cz už bohužel nefungují a odkaz vás tak hodí rovnou na stránky nabízející kariéru v Škoda Auto. Nicméně: kdybyste si mermomocí chtěli tuhle knížku přečíst (není to nutné), tak pro ni nemusíte jako já do knihovny, ale najdete ji (pořád ještě) online tady.

Kyperpunková hříčka na jeden večer, mne úplně nenadchla, ale možná jen nejsem ta správná cílová skupina. Každopádně Petr Stančík umí lepší věci... Zkuste třeba Péráka, Mlýn na mumie, Nulorožce nebo Pravomila




Hodnocení: 40%


Petr Stančík: 100 miliard neuronů
  • Vydala: Škoda Auto v roce 2017
  • Obálka: Bistro Agency
  • Počet stran: 139
  • Vazba: brožovaná
  • ISBN: 9788027031207

Žádné komentáře:

Okomentovat