středa 21. února 2024

Jaroslav Konáš: Město v mlze

Na neznámého autora Jaroslava Konáše a knihu Město v mlze z žánru "folk horor" mne nalákala stručná noticka na facebooku spisovatele Miloše Urbana: "Ufff,dočteno po 3 dnech. Tohle je výbornej českej horor. Palec nahoru a čepici dolů!" Ale, heleme se... Tak jsem si ji půjčila v knihovně a pustila se do čtení.



Děj knihy se odehrává ve fiktivním městečku Rozklava kdesi v Sudetech (mně to tedy, nevím proč, silně připomínalo Jáchymov), kam z Prahy přijíždí Robin Verner, reklamní textař a copywriter. V tohle zapomenutém městě na severu si domluvil půlroční pobyt - na zdejším gymnáziu povede kurzy tvůrčího psaní a za to mu město poskytne ubytování a prostor k napsání další knihy. Robin se těší, že změní prostředí a ani nápis na nádraží: OTOČ SE A UTÍKEJ PRYČ! ho neodradí. Záhy po příjezdu ale zjistí, že se prakticky přesunul v čase - ve městě není signál, nikdo tu nemá mobilní telefon ani počítač, z rádia zní osmdesátkové songy a navíc - nikomu to nevadí, všichni chtějí žít tak nějak "postaru". A pak se město ponoří do několik měsíců trvající mlhy... 

Robin si na nový životní rytmus pomalu zvyká, najde si přítelkyni, vrací se mu soustředění a schopnost psát, zároveň v něm ale narůstá pocit, že s městem není všechno v pořádku. Ztrácejí se tu lidi, v noci mluví v rádiu šílený kazatel a vzývá příchod Pána lesa Drulůcha, stále častěji se ve městě skloňuje i on: cizinec... Robin se pokouší přijít věcem na kloub, marně se snaží z města utéci, aby nakonec stanul realitě tváří v tvář...

No, musím říct, že minimálně první polovina knihy, která líčí atmosféru a poměry ve městě, je skvělá a velmi mě bavila. Místní divno-lidé, pradávný kult spojený s krvavými rituály v pozadí, stará opuštěná část města, místní blázinec... Zato druhá část, to jsem už jen koukala, kam se to celé řítí... Je to napínavé, akční, mysteriózní, ale na mě už to bylo trochu moc (například ta upírská vložka!). Z konce taky nadšená úplně nejsem, ale beru, no. Pro mě je tahle kniha něco jako kombinace Uranovy a Cestou špendlíku a jehel. Čtenáři zmiňují Lovercrafta a Kinga, nemůžu sloužit, neb klasiky tohoto žánru žel moc dobře neznám. Knihu mezitím doporučil i slovenský spisovatel Jozef Karika, který na konci prosince napsal: "Dávam do pozornosti nový román od Jaroslava Konáše Město v mlze. Vydarená mysteriózna atmosféra a príbeh, páčila sa mi aj svieža forma podania, žiadny zádrhel. Pred koncom roka zvyknem odporúčať jednu knihu, tentoraz je to táto, skvelý zážitok."

Asi své čtenářské ambice tímto směrem nevrhnu, ale pro fanoušky mysteriózních thrillerů a hororů, kteří mají navíc rádi české reálie, je to asi fajn čtení. A není to dlouhé:-)

Jaroslav Konáš (nar. 1985) je český hudební a herní publicista a spisovatel. Píše pro hudební časopis Headliner, který spoluzaložil. Vedl blog Hudební masakry o špatných a směšných hudebních nahrávkách, natáčí podcasty o herní hudbě a je autorem několika pořadů pro Stream.cz a Mall.tv. V roce 2018 vydal svou literární prvotinu, novelu Dominika, která se odehrává v romantických pražských zákoutích.

zdroj: Fameplay.tv



Hodnocení: 70 %



Jaroslav Konáš: Město v mlze

  • Nakladatel: Argo
  • EAN: 9788025742365
  • ISBN: 978-80-257-4236-5
  • Doporučená prodejní cena: 348 Kč
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 192 stran, česky
  • Rozměry: 14,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2023 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat