neděle 7. června 2015

Dominik Dán: Básník

Hledáte napínavou knihu na dovolenou? Už nemusíte. Nakladatelství Slovart vydává v češtině další detektivku populárního slovenského autora Dominika Dána.


Dominik Dán patří k nejprodávanějším slovenským spisovatelům, každá jeho detektivka se hned po vydání stává bestsellerem. S podobným zájmem se setkávají i české překlady jeho knih, v poslední době vyšly v nakladatelství Slovart hned tři jeho knihy – Uzel, Bestie a nyní Básník.

Kniha Básník časově navazuje na Uzel.  Píše se rok 1988, začínají se lámat ledy a měnit poměry a mladý kriminalista Krauz, kterému se snad podařilo zažehnat potencionální průšvih s akcí Rusalka, se etabluje v mord partě. S jeho kariérou to vypadá dobře do chvíle, než je v příměstském lesíku objeveno podivně zohavené tělo  mladé ženy. Zavražděná volejbalistka Diana byla Krauzovou milenkou a její posmrtná poloha koresponduje s jednou básní, kterou  Krauz v mládí publikoval ve studentském časopise… Burger s Hanzelem, parťáci z oddělení vražd, svému mladému kolegovi věří, všemi ovšem otřese nález dalšího těla, tentokrát ve sklepě domu určeného k demolici, do kterého je dovede další dopis s básní.  Že by i s touhle dívkou Krauz udržoval milostný poměr? Tohle bude určitě zajímat policejní inspekci, možná i StB.  Mohlo by za tím být vyřizování starých (anebo nových) účtů?  Do čeho se to kriminalistické ucho, nad jehož sexuálním avantýrami kolegové nevěřícně kroutí hlavou, vlastně zamotalo?

„Poslyš, ty…“ Burger zatápal ve slovní zásobě, hledal vhodnou nadávku, jež by dokázala aspoň zčásti vyjádřit jeho duševní rozpoložení, ale žádnou nenašel a větu nedokončil. „Nejraději bych tě zabil.“ „Tak to musíš do fronty, ale nevím, jestli na tebe vyjde řada. V poslední době je takových, co by tohle chtěli, nějak moc,“ odchraptěl Krauz.

Dominik Dán představuje jistotu – jistotu známých reálií a uvěřitelných hrdinů.  Poměry, za kterých se jeho příběhy odehrávají, si velká část čtenářské obce ještě docela dobře pamatuje. Všemocná Státní bezpečnost, neklid  ve společnosti koncem 80. let, studentské protesty, ale také třeba všudypřítomné pití tvrdého alkoholu na pracovišti a schovávání masa pod pultem u řezníka. I kriminalisté oddělení vražd jsou hoši z masa a kostí – pro drsný vtípek nejdou daleko, alkohol jim pomáhá přežít náročnou realitu, živí se játrovou paštikou s rohlíkem, Richard Krauz je ještě navíc sympaťak, kterému četné nevěry vůbec neubírají na přitažlivosti.  Když se k tomu přidá zajímavý případ, je úspěch zaručen.


Básník se stejně jako ostatní knihy Dominika Dána čte skvěle, má to spád, dialogy jsou svižné, hoši vtipní.  Chlápky z kriminálky jsem si ostatně stihla oblíbit už v minulých dílech, a to včetně Krauze, který mě svým chováním v minulé knize ještě docela pohoršoval, zatímco teď už jeho příchylnost k něžnému pohlaví beru jako charakteristický povahový rys. Zvláštní posun. Bavila mě realita konce 80. let, kdy se ve společnosti pomaloučku začínalo něco dít a kriminalisté museli vypomáhat i při potírání živlů - naši partičku nejednou pěkně otrávilo, když místo hledání vraha museli vartovat před  vysokoškolskými kolejemi, nebo sledovat rozhánění pokojné demonstrace vodními děly.  Další sympatickou postavou byl pyrotechnik Watzka, doufám, že se s ním ještě někdy v dalších knihách z téhle série potkám.

Jediné, co mě úplně nepřekvapilo, byl způsob výstavby příběhu (jedna osoba zná všechny oběti, čeká se na další oběť), jenže to bude tím, že jsem před pár dny dočetla Stalkera od Larse Keplera, který je vybudován na podobném principu… Stalker je ovšem thriller, Básník klasická oddechová detektivka. A navíc Dominik Dán byl první – Básník vyšel ve slovenštině už v roce 2013, Stalker až o rok později.   

Suma sumárum, přečteno během jediného horkého červnového dne, hodnocení vysoké. Díky Slovartu za recenzní výtisk, už se těším na další díly.

 Hodnocení: 90 %


Dominik Dán: Básník
  • ·         Nakladatel: Slovart
  • ·         ISBN: 978-80-7391-159-1, EAN: 9788073911591
  • ·         Překlad: Šmatlák, Josef
  • ·         Popis: 1× kniha, vázaná, 328 stran, 14 × 21,5 cm, česky
  • ·         Rok vydání: 2015 (1. vydání)



2 komentáře:

  1. Od Dominika Dána jsem zatím nic nečetla, ale vypadá to, že opravdu stojí za to a měla bych svoje opomíjení tohoto spisovatele napravit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Básníka už se těším. Uzel a Bestii jsem přečetla a jsem z knih nadšená (a stejně tak i zbytek rodiny), takže tento díl nesmí v mé knihovně chybět ;)

    OdpovědětVymazat