neděle 26. března 2017

Dubánci - Příběhy jednoho roku

Znáte dubánky? Malé postavičky z žaludů a větviček, které vyrábí a kreativně fotografuje Petr Václavek? Zhruba před dvěma lety se dubánci stali hitem internetu a začali žít vlastním životem. Nejnovějším počinem je knížka pro děti: Dubánci - Příběhy jednoho roku, kterou vydává nakladatelství CPRESS.


Dubánci v této knížce opravdu ožívají a vyprávějí dětem o tom, co celý rok dělají. V lednu hrají na rybníku Raubířníku hokej (a rozčilují tím vodníka Mníka), v únoru chytají na jazyk sněhové vločky (a trénují při tom logopedii), v březnu spí zimním spánkem (a někteří u toho i chrápou), v dubnu muzicírují. A tak to jde měsíc po měsíci – dozvíme se, kam jezdí v létě na dovolenou, zjistíme, že rádi malují, jezdí na kole nebo chodí do školy. A v prosinci že k nim, stejně jako k dětem, chodí Ježíšek. 


Dubánci jsou docela vydařená knížka, a to jak pro malé čtenáře, tak pro děti, kterým knížku před spaním čtou zatím ještě rodiče. Petr Václavek své výborné fotografie (v knize je jich celkem 29) doplnil i o několik desítek vlastnoručně nakreslených ilustrací, psaného slova se ujal jeho přítel ze studií Slávek Rydval se svou ženou Leonou Rydvalovou Šťastnou. A i když to původně vypadalo jen na veršované leporelo, materiál vydal nakonec na regulérní knížku o 120 stranách. Fotky i obrázky jsou vskutku originální a myslím, že se u nich děti opravdu nasmějí. Grafická podoba knihy prostě funguje na jedničku.


Pro děti budou ale inspirativní i jednotlivé příběhy, kdy s dubánky postupně prožijí celý kalendářní rok. Mohou se s nimi naučit řadu básniček a jazykolamů, vyzkoušet si několik sportů, zkusit fotografovat nebo stavět lesní domečky pro skřítky. Navíc - příhody dubánčích kluků a holek jsou poměrně zábavné a pobaví nejen děti, ale i jejich rodiče (např. bonusové vyprávění o dubánčí kapele Led Zepellin si určitě najde své příznivce mezi tatínky). 

Pro ty, které dubánci zaujmou, je kromě knihy v nabídce i řada dalších tematických předmětů – dubánci vycházejí v podobě pexesa, pohlednic, triček či hrníčků. Dubánky můžete také sledovat na Facebooku i na jejich vlastní webové stránce. Dokonale zvládnutý produkt:-) Co je ale ještě mnohem lepší – vyrobit si vlastního dubánka není žádná věda: stačí pár žaludů, několik větviček a tavná pistole a zábava na víkend pro celou rodinu je tu. Za drobné dopomoci rodičů či prarodičů si tak mohou děti vytvořit vlastní hrdiny a třeba i vymyslet vlastní originální příběhy. 


Musím přiznat, že se docela těším na to, jak si o dubáncích budeme číst s Bartolomějem večer před spaním. 



Hodnocení: 90%




Šťastná Leona, Rydval Slávek, Václavek Petr: Dubánci - Příběhy jednoho roku

  • Nakladatel: CPRESS
  • Jazyk: česky
  • Pořadí vydání: 1.
  • Rok a měsíc vydání: 2017/04
  • Počet stran: 120
  • Typ, vazba: Kniha, pevná
  • ISBN: 978-80-264-1439-1, EAN: 9788026414391

Žádné komentáře:

Okomentovat