pondělí 27. března 2017

Výstava Františka Skály

Výstava Františka Skály, kterou Národní galerie umístila do Valdštejnské jízdárny (do 3.9.2017), bude asi mým kulturním zážitkem měsíce. Skála je báječný blázen, sleduji ho zpovzdálí už od jeho pěší cesty na Bienále do Benátek v roce 1993. Velkou výstavu v Rudolfinu před 12 lety jsem prošvihla, ale tu současnou jsem si už ujít nenechala. 

A fakt je na co koukat!:-) Celý prostor Valdštejnské jízdárny je členěn na samostatné a oddělené expozice (Pavillon, Musaion, Gallery, Tribal a Privat), prostor mezi nimi vyplňují solitéry v podobě velkých objektů. Těšit se můžete z neskutečného množství malých i velkých předmětů s příběhem. Poloprůhledné domečky s překvapením uvnitř. Postavy z klacků, polymerů (sustamid) i nalezeného smetí. Tajuplná zákoutí. Recykláty. Světelné objekty. Kinetické sochy. Muzeum plné kuriozit s neskutečně vtipnými popisky. Obří artefakty a maličké schované předměty, které není možné vidět zezdola, jen dalekohledem umístěným na galerii. Retro věci. Nádherné obří dopisní obálky a ještě famóznější cestovní deníky. Hned jsem dostala chuť si nějaký začít psát:-) 

Skálova tvorba = čirá radost:-)

Moc ráda bych se na výstavu vypravila ještě jednou, na komentovanou prohlídku s autorem nebo kurátorem, bojím se ale, že mi to termínově nevyjde...






























Žádné komentáře:

Okomentovat