pondělí 3. prosince 2018

Markéta Lukášková: Panda v nesnázích

Markéta Lukášková je česká novinářka, která působila v internetové redakci Reflexu. Před rokem vydala svou první knihu s názvem Losos v kaluži, která poměrně dobře zabodovala. Letos na podzim jí v nakladatelství Motto vydávají knihu Panda v nesnázích.



Hrdinkami této knihy jsou dvě mladé, asi pětadvacetileté, ženy, které ale od sebe dělí skoro 70 let. S Marií se vracíme do roku 1952. Padesátá léta, poválečná bída, potraviny na lístky, politické procesy... Mariin manžel zemřel v komunistickém vězení, Marie zůstala sama s malou dcerkou. Hodně lidí se v té době pokouší utéci za hranice, právě v jejich podpoře nachází Marie svůj způsob odboje proti režimu. Jenže pomáhat lidem na útěku je velmi riskantní, a co teprve, když se Marie do jednoho prchajícího mladého muže zamiluje... Je to právě Jaroslav, který spojuje Marii s Terezou, dívkou 21. století. Pradědečkův útěk za hranice byl poměrně dramatický a Tereza se o něm po letech dozvídá z Mariiných deníků - Marie se totiž stala hlavní postavou Tereziiny diplomové práce na filosofické fakultě. Krom studia má ale Tereza spoustu jiných starostí. Hlavní je asi trauma ze vzhledu (pigmentové skvrny kolem očí jsou příčinou přezdívky Panda), těsně následované nízkým sebevědomím a úzkostmi. Krom toho se s ní ale právě po letech rozešel přítel a její rodiče prožívají poměrně vážnou partnerskou krizi... 

Musím, říct, že jsem si tu knihu docela užila. Oceňuji návrat do padesátých let, to není často otevíraná kapitola dějin. Z té současné polohy příběhu je vcelku zajímavý popis Tereziných psychických stavů, který je poměrně osvětový. Ne každý člověk s psychickými problémy je blázen, ne každý člověk, který normálně vypadá, také opravdu normální je....   Bavily mě jak Marie, tak Tereza, které se ve vyprávění po kapitolách střídaly (krom reálií to bylo poznat i na použitém spisovném/hovorovém jazyce), zajímavé byly ale také vsuvky a kursívou psané komentáře jejích rodičů. Možná proto, že tahle dějová linie  nakonec měla docela závažný dopad na celý příběh? 

Panda v nesnázích je takové trochu lepší čtení pro ženy, což nemyslím nijak pejorativně. Je tomu přizpůsobená i grafická podoba knihy, přiznávám, že kdyby mi tuhle knížku v Albatrosu nevychválili, asi by mě ani nenapadlo vzít ji do ruky. Pokud si chcete užít lehké a příjemné čtení s překvapením na konci, zkuste Pandu v nesnázích. Možná to bude lepší nápad, než podlehnout vánočnímu shonu:-)





Děkuji nakladatelství AlbatrosMédia za autorský výtisk.

Hodnocení: 70%


Markéta Lukášková: Panda v nesnázích
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026713104I
  • SBN: 978-80-267-1310-4
  • Ilustrace: Brůnová, Lada
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 344 stran, česky
  • Rozměry: 12 × 19 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat