pondělí 31. prosince 2018

Stanislav Češka: Dvojitá vražda

Nakladatelství MOBA vydává dlouhodobě edici Původní česká detektivka. Knihy z této edice nepřehlédnete - zelená obálka je činí zcela nezaměnitelnými. A právě v této řadě vychází již čtvrtý příběh ze série případů, které řeší brněnská mordparta, tentokrát pod názvem Dvojitá vražda


Jak název napomíná, řeší brněnské první oddělení pod vedením plukovníka Motla případ dvou vražd, které se odehrály poblíž jednoho místa ve stejnou dobu. U toho prvního se nejprve vyšetřuje pouze loupežné přepadení dodávky, která rozváží peníze do bankomatů. Až posléze se ukáže, ze pohřešovaný řidič nebyl jedním z pachatelů, kteří si z místa činu odnesli skoro 25 milionů, ale že se jen ocitl ve špatnou dobu na špatném místě a za to zaplatil životem. I druhý případ vypadá zpočátku poměrně nevinně - domů se nevrátila žena, která pracuje v úvěrové firmě. Ten den obcházela klienty a vybírala dlužné částky, naposledy byla viděna v domě mladých manželů, kam šla ovšem pro pouhých čtyři sta korun... Ve starém sklepě mezi odpadky je ale nalezena obutá dámská bota... Rozbíhá se klasické vyšetřování,  pátrání pomocí vrtulníku, výslechy svědků, probírání se rejstříky a archivy. Podrobná mravenčí práce, která dříve či později musí přinést výsledky...

Jak už je patrné z náznaku děje, Dvojitá vražda je opravdu klasický detektivní román zasazený do českých reálií. V případě této knihy autor dokonce vychází z reálných událostí, které se skutečně staly, byť ne v takové časové a prostorové souslednosti jako v knize (podrobného vysvětlení se čtenáři dostane v doslovu knihy).  Při čtení mi několikrát vytanul na mysli televizní seriál Malý pitaval z velkého města, anebo ty staré detektivní příběhy, které v době mého dětství vycházely v nakladatelství Magnet, možná je také ještě pamatujete. 

Kniha je zřetelně cílena na starší generaci, která se tolik nevyžívá v severských detektivkách plných brutálního násilí a v málo zapamatovatelných skandinávských jménech. Tady jde všechno lineárně, vysvětlení mi občas přišlo až polopatické, ale zjevně to funguje. Přizpůsoben je i jazyk, občas trochu archaický, např. špičkování mezi kolegy na mě moc nefungovalo (a přitom třeba u podobných detektivek Dominika Dána mě tahle část knihy většinou dost baví). Nemusíte se ani obávat nějakých krvavých scén, ty se v Dvojité vraždě spíš nevyskytují. Já jsem ale pár knížek z téhle zelené edice již přečetla, tak jsem  věděla, do čeho jdu. Ideální kniha pro cestování busem či vlakem, nebo třeba dárek pro dědečka či tatínka. 



Stanislav Češka je softwarovým specialistou, jeho nejznámější série, kterou spojuje brněnský soukromý detektiv Stanislav Berka, má již celkem 11 dílů, krom toho je také  autorem historických detektivek z období raného středověku. Možná na některou z nich ještě někdy mrknu. 

Díky nakladatelství MOBA za recenzní výtisk. 




Hodnocení: 60%


Stanislav Češka: Dvojitá vražda

  • Nakladatel: MOBA
  • EAN: 9788024383040
  • ISBN: 978-80-243-8304-0
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 288 stran, česky
  • Rozměry: 11,5 × 18,5 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat