neděle 13. února 2022

Karla Kubíková: Hájovna

Kniha, která mě zaujala jednak tématem a jednak tím, že je její autorkou moje jmenovkyně - to jsem si nemohla nechat ujít:-)



Polovina osmdesátých let minulého století v Československé socialistické republice. Pamatujete se na ty časy, nebo jste se narodili až dávno poté? Román pro ženy s názvem Hájovna vás do té doby spolehlivě přenese...

Linda je obyčejná holka, která právě dodělala školu a nastoupila do práce. Na jedné venkovské zábavě se seznámí s Vojtěchem, začnou spolu chodit a zanedlouho je svatba. Linda se za svým manželem stěhuje na venkov, na docela zvláštní místo: manželé získají hájovnu ve vojenském prostoru, který využívá sovětská armáda. Linda zprvu není moc nadšená, Rusáky nemá ráda, štve ji, jak s nimi místní, včetně Vojtěcha, kšeftují, hájovna ale stojí na krásném místě a jí se role matky a manželky vlastně dost zamlouvá.

Jenže pak dojde k nečekané tragédii a Linda díky osudové náhodě skončí ve vězení. Výchova nedávno narozené dcery zůstává na manželovi, Lindu čeká pět let za mřížemi. Jsou to těžké roky – musí si mezi ostatními vězeňkyněmi vydobýt pozici, která ji umožní přežít, má starosti o svou dceru, kterou nevidí vyrůstat, stýská se jí. Oporou je jí také politická vězenkyně Erika a na dálku pak dávná kamarádka Hanka. Na svobodu se Linda dostává v srpnu 1989, doma na ni čeká nejen dcera a manžel, ale také ona Hanka, která mezitím zabrala místo manželky a matky. Lindu bojuje o své nejbližší, o návrat do běžného života. A to vše v době, kdy končí jedna epocha dějin a nová začíná.

Hájovna je docela poutavá sonda do doby mého vlastního dětství. Jedná se o klasický román pro ženy, kde nechybí obvyklá romantická linka, mateřství a nevěra (nic světoborného, co byste už jinde nečetli) nicméně prostředí, kde se vše odehrává, jsou dost exkluzivní – vojenský újezd a ženská věznice nejsou zrovna obvyklá místa pro příběhy tohoto typu. Pokud jste tu dobu prožili a zpětně si ji třeba idealizujete, příp. vás zajímá, jak se žilo v časech, kterou znáte jenom z Vyprávěj, zkuste. Pro mne to byl docela zajímavý návrat v čase, byť by se asi dalo z toho prostředí vyždímat víc...



Spisovatelka Karla Kubíková vystudovala pedagogickou školu a celý život pracovala jako pedagožka. Publikovat začala až pozdě - ve svých skoro šedesáti letech (je ročník 1948). Zatím ji vyšly romány: Rafanda, Samoživitelka a Spálená křídla, které slaví úspěch zejména u čtenářek.

Díky knihkupectví Luxor za příjemné čtení.

Hodnocení: 80%


Karla Kubíková: Hájovna
  • Nakladatel: Brána 
  • EAN: 9788024277837
  • ISBN: 978-80-242-7783-7
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 216 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 21 cm
  • Rok vydání: 2022 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat