čtvrtek 24. února 2022

Andy Weir: Spasitel (audiokniha)

Už je to pěkných pár let, co se na knižním trhu zjevil skvělý Marťan (recenze z února 2015), po nějaké době následovaný trochu slabší, ale neméně zábavnou Artemis (recenze z května 2018). Dlouhou mezeru se snažil předloni vyplnit komiks Mezi světy, to ale není můj preferovaný knižní žánr. Konečně jsem se ale nové Weirovy knihy dočkala, posledních několik napínavých dnů jsem strávila se Spasitelem!



Kniha začíná netypicky: hlavní, ale zatím bezejmenný hrdina, se probouzí z kómatu na palubě kosmické lodi a netuší, jak a proč se tam ocitl. Nepamatuje si své jméno, nechápe, proč jsou vedle něj dvě mrtvoly, vůbec se nechytá. Vzpomíná si zatím jen na to, že byl středoškolským učitelem přírodopisu a taky že zřejmě rozumněl vědě... Velmi pomalu se mu některé věci začínají vybavovat a jsou to vzpomínky poměrně děsivé. Země je v ohrožení, Slunce ztrácí svou energii, všechny státy světa napjaly síly a poslaly do vesmíru loď Poslední šance, na jejíž palubě se Ryland Grace právě nachází. Míří k Tau Ceti - jediné hvězdě v naší Galaxii, která, zdá se, není "nakažená". Ale proč je na lodi zrovna on? Co by měl udělat, aby zachránil lidstvo? A jak mu v tom může pomoci mimozemský kamarád a nejlepší inženýr všech dob Rocky?

  


Možná si myslíte, že už jste něco takového někdy četli. Možná ano, ale určitě to nebyla taková zábava, jakou umí napsat Andy Weir. Grace je vědec, který si ví rady (skoro) za všech okolností. Sestrojí pár rovnic, použije stopky a kyvadlo nebo epoxidové lepidlo a je to. Anebo šťouchne do mimozemského života klacíkem (nano-klacíkem, of course!). Tomuhle říkám aplikovaná věda! Takhle by se měla matematika, fyzika nebo astronomie vyučovat ve školách! Všechno je to podané tak, že i já, "ne-věda-člověk", se orientuju a užívám si to. A nepochybuju o tom, že poznaky z optiky, biologie nebo třeba navigace jsou správné - Andy Weir už v Marťanovi ukázal, že i ve vědeckofantastické literatuře může věda docela dobře vycházet.

 


Dvě linie knihy - současná odehrávající se ve vesmíru, i ta minulá, která se pomalu vynořuje z Graceovy paměti - se výborně doplňují. A co víc - hrají na ty nejlepší struny v nás - na strunu přátelství (bez ohledu na počet rukou a nohou, mimochodem, neinspiroval se Weir v případě Rockyho u Kosmonauta z Čech od Jaroslava Kalfaře?) a na to, že když jde do tuhého, začne se spolupracovat. Jasně, taky si myslím, že by to dopadlo spíš jako ve filmu K zemi hleď! (Don't Look Up), ale proč si kazit právě nabitou víru v lidstvo? V knížce nenajdete žádné vesmírné bitvy ani invaze (a když, tak jen na mikroskopické úrovni) a oba hlavní hrdinové jsou ultra klaďasové. Spousta sarkasmu, cynismu, sebeironie a humoru, který často těží z mezikulturních rozdílů, to vše pomáhá nacházet řešení, často na těch nejnečekanějších místech. Je to svět, který si rychle oblíbíte a nechce se vám z něj odcházet. 

Knížku přeložil českolipský překladatel Michal Prokop, který překládal už Marťana a krom toho, jak se ukázalo, i několik mých dalších oblíbených knih, třeba od Fredericka Forsytha (Mstitel) nebo Lyndsay Fayeové (Lovci vran). Spasitel se mu povedl, je srozumitelný a zábavný. 


Knížku jsem poslouchala v audio verzi - hlas Lukáše Hlavici i hudební doprovod byl  výborný, každý den jsem se těšila, až půjdu na procházku a pustím si další díl. Víc podobně napínavých knih a možná bych začala i běhat?



Nejsem častý čtenář sci-fi žánru, když už, tak si vybírám to nejlepší. A Spasitel do téhle kategorie jednoznačně patří! Radost, radost, radost. 

Každopádně doufám, že tohle nebyla poslední knížka Andyho Weira. 

Hodnocení: 100%



Andy Weir: Spasitel (audiokniha)
  • Délka: 20 hodin 30 minut
  • Autor: Andy Weir
  • Interpret: Lukáš Hlavica
  • Kategorie: Science fiction
  • Vydavatel: Témbr
  • Typ: Audiokniha
  • Formát: digitální

Andy Weir: Spasitel
  • Nakladatel: Laser
  • Edice: Edice světový bestseller
  • EAN: 9788024276786
  • ISBN: 978-80-242-7678-6
  • Originál: Project Hail Mary
  • Překlad: Prokop, Michal
  • Popis:1× kniha, vázaná, 464 stran, česky
  • Rozměry:15,5 × 23,3 cm
  • Rok vydání: 2021 (1. vydání)






1 komentář:

  1. Mám stejný názor. Marťan nasadil skvělou laťku kterou Artemis nebyla schona dosáhnout i když nešlo o vyloženě špatnou knihu. Spasitel ale vše napravil a vrátil autora do kategorie nejpovedenějších. Moc jsem si tento příběh užil a už se nemohu dočkat čím nás autor překvapí v budoucnu.

    OdpovědětVymazat