úterý 15. listopadu 2016

Bobbie Peers: Zloděj luridia

Jestlipak víte, co je to luridium? Nevíte? Zkuste se zeptat svých dětí. A jestli ani ty nebudou vědět, pak jim pod stromeček nadělte knihu Zloděj luridia. Je to zaručený trik: děti se od knížky nebudou moci odtrhnout a Vy si užijete svátečního klidu. 



William Olsen je skoro dvanáctiletý kluk. Vlastně se jmenuje William Wenton, ale nesmí to nikomu prozradit, je totiž se svou rodinou na útěku. Před osmi lety, po tatínkově autonehodě a těsně před tím, než záhadně zmizel dědeček, uprchli s rodiči do Norska. 


Norsko je totiž malá, dlouhá a úzká země, o které skoro nikdo ve zbytku světa neslyšel, a proto byla dokonalým místem, kam se vypařit – alespoň prozatím. 

Williamův dědeček byl nejlepší kryptolog na světě a stejnou vášeň sdílí i William, i on miluje šifry  a v jejich luštění je nepředstavitelně dobrý. I když mamince slíbil, že se bude držet zpátky, podaří se mu na školním výletě vyřešit nejtěžší šifru na světě, Nemožnost. A právě to nastartuje nedozírné změny ve Williamově životě, tajný úkryt je prozrazen a on sám je po dramatickém únosu přepraven do Institutu posthumánního výzkumu. Institut každý rok přijímá skupinu kandidátů, kteří prokázali výjimečné schopnosti v oblasti řešení šifer a hlavolamů, skupinu budoucích kryptologů. William se stane jedním z nich a má tak možnost navštěvovat přednášky nejchytřejších lidí na světě, pohybovat se v prostředí plném experimentů a originálních robotů a v neposlední řadě i navázat přátelství s Iscií. Pátrání po ztraceném dědečkovi ho záhy přivede na stopu tajemství jeho vlastního života. Držte si klobouky, bude to jízda…

Zloděj luridia je originální kniha plná zábavy a fantazie. V lecčem se podobá prvnímu dílu Harryho Pottera, i tady se hlavní hrdina ocitá v nekonečně zábavné škole, v místních Bradavicích se ale nekouzlí, místo magie tu vládne věda a lidský mozek. Zdejší žáci nemají kouzelné hůlky, ale orby, na míru naprogramované mechanické hlavolamy, každá vyluštěná úroveň přináší svému řešiteli přístup do dalších prostor institutu, třeba do zahrady plné kybernetických robo-rostlin (pozor, nekrmit, rostliny mohou být nebezpečné). Velmi zábavní jsou místní roboti – jsou sice většinou jednoúčeloví a tím pádem zcela nepoužitelní, na druhou stranu – kdo by nechtěl mít doma schodobota, dohadobota nebo mluvící dveře?

„Vy jste mluvící dveře?“ zeptal se.
„Nejsou dveře jako dveře. Jak se to vezme,“ odpověděly dveře. „Tohle je jenom brigáda. Za rok, za dva už budeme někde úplně jinde. Máme ambice.“
„Ambice?“ zopakoval William.
„Ano. Ambice,“ prohlásily dveře rozhodně. „Fantasticky vaříme. Děláme nejlepší lasagne na světě. Stoprocentně. Budeme mít vlastní pořad o vaření v televizi.“


Nečekejte ale žádné dlouhé popisy prostředí, nadmíru propracovaný děj nebo nějaké jiné zdržování. Příběh se velmi rychle rozběhne a rychlé tempo si drží po celou dobu knihy. Občas jsem měla pocit, že bych se přece jen potřebovala na chvíli zastavit a všechny informace strávit. Na to ale není čas, dnešní doba už je prostě taková. Dětem ale tohle určitě vadit nebude, zápletka je dostatečně originální a děj napínavý, co víc si u knihy pro cca desetileté čtenáře přát? I já, i když je mi několikrát více, jsem si čtení dost užila.


Román pro děti Zloděj luridia je literárním prvotinou norského režiséra Bobbieho Peera (ročník 1974), vyšel loni v září a už stihl získat řadu literárních cen - stal se Nejlepší norskou knihou roku 2016 a získal i cenu Ark, kterou vybírá deset tisíc norských dětí. I česká podoba knihy je vydařená, Marii Voslářové se dost povedl  překlad do češtiny a velmi mile a osobitě knihu dotvářejí i ilustrace Filipa Hříby. Jsem přesvědčená, že Zloděj luridia se stane jedním z předvánočních knižních hitů, a tím pádem nebudeme muset na druhý díl, který v Norsku vyšel letošní září, dlouho čekat:-)

 

Díky nakladatelství Kniha Zlín za recenzní text. 


Hodnocení: 90%


Bobbie Peers: Zloděj luridia
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7473-425-0, EAN: 9788074734250
  • Originál: Luridiumstyven
  • Překlad: Voslářová, Marie
  • Popis: 1× kniha, flexi, 244 stran, 17 × 24 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat