sobota 19. listopadu 2016

Jorn Lier Horst: Honící psi

Před sedmnácti lety byla při běhání unesena dívka z bohaté rodiny. Policie ji nedokázala včas najít, ale její vrah byl odsouzen. Po letech byl podmínečně propuštěn na svobodu a začíná bojovat o obnovu řízení, tvrdí, že vyšetřování bylo podjaté a policisté manipulovali s důkazy. Vrchní komisař William Wisting, který tenkrát vedl vyšetřování, je postaven mimo službu a hrozí mu i odnětí svobody. Pouští se do náročné práce – chce očistit své jméno a přijít na to, kdo z jeho party selhal. Velmi nápomocná je mu v tom dcera Line, která jako novinářka pracuje na jiném kriminálním případě, který ale s tím prvním pojí slabé nitky. A do toho zmizí další dívka a hraje se o čas. Podaří se po tolika letech učinit spravedlnosti za dost? Zjistí Wisting, kdo zabil Cecílii a kdo z týmu kriminalistů a techniků profesionálně selhal?



Jørn Lier Horst je bývalým  policejním vyšetřovatelem a v současné době také velmi známým  norským autorem detektivek. První román s kriminalistou Williamem Wistingem mu v Norsku vyšel v roce 2004, v současné době má série 10 svazků.  Ve své literární dráze využívá cenné zkušenosti, které získal za dvacet let u policie, je ale i nadšeným čtenářem detektivek. Detektivky píše nejen pro dospělé, ale i pro děti. V češtině zatím Jørnu Lierovi Horstovi vyšla právě jedna taková dětská detektivka  (Záhada mloka) a pak jeden z dílů série o Williamu Wistingovi – Na zimu zavřeno. Honící psi patří k nejlépe hodnoceným dílům ságy s komisařem Wistingem v hlavní roli, tato kniha získala řadu norských a severských literárních cen, například Cenu Rivertonova klubu a Skleněný klíč, a to byl asi i důvod pro to, že se nakladatelství Kniha Zlín rozhodlo Honící psy vydat. Pro mě to bylo první setkání s tímto autorem a musím říci, že jsem si to docela užila.




Kniha má zajímavou a propracovanou zápletku, děj je uvěřitelný, navíc se rychle posouvá dopředu a kniha se velmi dobře čte. I rozsah je adekvátní – přečtete za večer či dva. Bavilo mě prolínání dvou světů – světa investigativní novinářky, který je plný technologií a komunikace a světa trpělivého starého policisty, který staví na tradičních metodách a puntičkářské práci. William Wisting je ostatně v porovnání s dalšími hrdiny severské krimi dost atypický hrdina – nepije, nefetuje, nemá psychické problémy, nepere se, je to úplně normální člověk, který se snaží co nejlépe dělat svou práci a ještě navíc funguje dobře v týmu. Docela osvěžující, i když tedy občas mi přišlo, že být takovým správňákem snad ani není normální. Objevují se tu i útržky z osobního života – tady by asi stálo za to znát předchozí díly série, ale není to nic, bez čeho by se čtenář neobešel.  Dcera Line je velmi sympatickou hrdinkou, je zajímavé vidět, jak funguje komunikace mezi policií a médii, tady by se asi mohli čeští novináři i policisté dost naučit…




Suma sumárum: Honící psi jsou napínavou knihou, nedalo mi to a přečetla jsem ji během několika hodin. Dobrý tip na dárek pod stromeček. Děkuji Knize Zlín za recenzní pdf. 



Hodnocení: 90 %


Jorn Lier Horst: Honící psi
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7473-502-8, EAN: 9788074735028
  • Překlad: Krištůfková, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 379 stran, 13,5 × 20,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat