pátek 27. prosince 2019

Petra Soukupová: Klub divných dětí

Petra Soukupová patří k mým oblíbeným spisovatelkám. Pod sněhem, Nejlepší pro všechny, Kdo zabil Snížka? - to vše jsou knihy, které jsem si od ní v posledních letech mimořádně užila (a které mi svým depresivním laděním připomínají vlastní rodinné vztahy). Téma její nové knihy mě taktéž oslovuje: kdo si někdy nepřipadal jako divné dítě, které nezapadá do party ostatních? Je to kniha sice primárně určená dětem (řekla bych tak 10+), dospělí si ale také užijí, čehož jsem zářným příkladem.



O čem je Klub divných dětí? Jak už název napovídá, tak o dětech, které si připadají, resp. všem kolem připadají divné. Třeba Mila (jojo, jako ta sušenka), tak ta má poruchu pozornosti. Ale nikoliv tu dnes obvyklou v podobě ADHD, kdepak, Mila se dokáže na věci, které ji zajímají, soustředit dlouhé desítky minut, bez ohledu na svět kolem. Na ptáky, na hmyz, na milované pavouky. Běžné záležitosti jdou kolem ní, rodiče jsou už vycvičeni a vcelku vstřícní, ve škole ji ale nechápou ani učitelé, ani spolužáci. Další divné dítě je Petr. Je to sice už čtvrťák, ale vypadá sotva na prvňáka. Petr je bázlivý a úzkostlivý, bojí se tmy, zažívá noční běsy, špatně spí a často končí v posteli u mámy, z čehož jsou rodiče poměrně otrávení. Petr úžasně kreslí, ovšem jeho skicář s nočními můrami, ten si si nikdo dobrovolně prohlížet nebude. A teď ho čeká škola v přírodě, kde to nezná a kde se asi hrůzou zblázní... Třetí zvláštní holkou je Katka, z dětí nejstarší, sedmačka. Ta má zase potíže s nadváhou, ráda jí, nesnáší sport a miluje knížky. Hlavně detektivky pro dospělé. Čte všude, včetně školních přestávek, i proto se stává terčem šikany spolužáků. Posledním dítětem, které se přidá, je Franta, kluk, který má od dětství tělesné postižení. Je naštvaný na to, jak mu nefungují nohy, jak s ním jedná okolí, nejradši by byl robotem.... Franta se chová celkem zlomyslně a občas je i trochu zlý - nejradši provokuje a natáčí videa, která pak dává na youtube, bez ohledu na to, jestli tím někomu ublíží... Tihle čtyři se náhodou postupně potkají. A i když to neplánují, vznikne mezi nimi cosi jako přátelství či společenství. To vyvrcholí společnou velkou akcí - synergie aktivit čtyř divných dětí, to si přečíst rozhodně chcete!

„To jsem dopadla. Takový mám kamarády, ale jaký bych měla mít, když sama jsem taky divná, ale ne tak divná, abych si myslela, že utéct z domova je řešení toho, když nechce člověk jet na školu v přírodě.“

  
ze stránek nikolalogosova.cz 


Klub divných dětí je skvělá. Dynamická, střídá se tu vyprávění jednotlivých hlavních hrdinů, jsou tu vtipné dialogy, Petra Soukupová tu rozhodně úročí své zkušenosti s psaním televizních scénářů. Pokud jste si někdy připadali, že nezapadáte, pokud máte nestandardní dítko, pokud vnímáte, že okolí si s jinakostí na rozdíl od vás neví rady, jste u téhle knížky správně. Ač na první pohled přehledná a jednoduchým jazykem psaná kniha o dětské partě, dotýká se docela důležitých věcí - šikany a kyberšikany, psychických problémů dětí a dospívajících, přecitlivělosti i krutosti dětí, zdravotního handikepu. Témata (nejen) pro teenagery hodně důležitá. Myslím, že tahle kniha je povedeným způsobem, jak se o těchto věcech začít bavit.

ze stránek nikolalogosova.cz 

Petra Soukupová tohle citlivé téma skvěle zvládla, možná je to tím, že se v dětství za divné (tlusté) dítě považovala, možná tím, že úplně standardní asi není ani v dospělosti (pusťte si třeba tenhle rozhovor s Barborou Tachecí). Nejvíc mě na knížce nakonec překvapilo, že i přes veškerou depresi  je to vlastně docela pozitivní kniha... Možná první, kterou jsem od Petry Soukupové četla. Knihu doprovázejí opravdu vhodně vybrané  ilustrace Nikoly Logosové. Knížku jsem četla v elektronické podobě, což mi zpětně přijde jako škoda, právě kvůli té grafické podobě (a kvůli Divným omalovánkám, které nakladatelství Host posílalo před vánoci s knihou jako dárek). Tak příště:-)





Hodnocení: 100%

Petra Soukupová: Klub divných dětí


  • Nakladatel: Host
  • EAN: 9788027501298
  • ISBN: 978-80-275-0129-8
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 216 stran, česky
  • Rozměry: 17 × 23,8 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

2 komentáře:

  1. Prajem krásny a úspešný nový rok 2020.Vaša čitateľka Marianna

    OdpovědětVymazat
  2. Teď jsem Klub divných dětí doposlouchala jako audioknihu a bylo to vážně příjemné. Bije se ve mně pocit, že to bylo veselé dobrodružství a dobře to dopadlo a zároveň ta tíha neporozumění ze strany rodičů a vrstevníků. Jen technický dotaz, nebyla Katka náhodou šesťačka?

    OdpovědětVymazat