sobota 28. března 2020

Jussi Adler-Olson: Oběť 2117

Dostala jsem zase po čase chuť přečist si něco napínavého, nějaké severský thriller. V luxorákém časopise Page jsem narazila na rozhovor s Jussi Adler-Olsonem, který nedávno navštívil Prahu, aby se podíval na natáčení filmu podle svého románu Marco. Hovořil i o zatím posledním díle série o oddělení Q, kniha Oběť 2117 vyšla i u nás. Naštěstí i v době koronavirové se pořád ještě dají pořizovat knihy, a tak jsem si mohla Oběť 2117 za pár minut od nápadu otevřít ve čtečce.


Pokud rádi čtete detektivky, tak už jste určitě na sérii točící se kolem oddělení Q narazili. Čtveřice vyšetřovatelů - životem omlácený Carl, záhadný, ale o to zábavnější Asad, nejistý Gordon a schizofrenní Rose se snaží vyřešit staré odložené případy, které se blíží promlčení. Bývá to napínavé, propracované a hlavně - velmi vtipné. Adler-Olsen ve svých knihách často reaguje na aktuální společenské problémy, a není tomu jinak ani v osmém díle ze zamýšlené desetidílné série. Jestli jste všechny předchozí díly přemýšleli, co je ten zvláštní Arab v oddělení vlastně zač, máte možnost to konečně zjistit. Tenhle díl se totiž věnuje migraci, situaci na Blízkém Východě a hrozbám terorismu v Evropě - k tomu všemu má totiž Asad (resp. Zajd, jak zní jeho původní jméno) najednou hodně blízko....


Celé to začíná ve Španělsku, u sloupu, na kterém se objevují čísla označující mrtvé lidi, které vyplavilo Středozemní moře jako důsledek jejich neúspěšné snahy proniknout do Evropy. Právě tady dostane dostane jeden španělský novinář nápad: pojede na Kypr, kde byli nalezeni poslední utonulí a napíše o jednom z nich reportáž. Ukáže, že to byl člověk stejně jako my, ne jen čislo ve statistice. Vybere si starou paní, oběť 2117, její fotografie obletí svět. Jenže záhy se ukáže, že tahle žena neutonula, ale byla zavražděna. O tisíce kilometrů na sever narazí na fotografii náhodou Asad, a pozná v ní Lejlí, dávnou rodinnou přítelkyni. A co hůř, na dalších fotografiích pořízených na místě jsou zachyceny jeho žena a dcera, po kterých neúspěšně již 16 let pátrá. Kvůli své nebezpečné práci v dánských tajných službách a pro OSN o rodinu přišel, teď to ale vypadá, že se Asadův úhlavní nepřítel z dob minulých rozhodl konečně pomstít a ženy mu mají posloužit jako návnada. Asadova minulost se začínám pomalu rozplétat, Asad s Carlem se přemisťují do Německa, kam skupina uprchlíků směřuje s cílem provést tu velký teroristický útok. Jak s celým případem souvisí dánský mladík Alexandr, který tráví svůj život v izolaci hraním počítačových her? Proč se rozhodne rituálně zabít své rodiče a řadu dalších lidí? Podaří se zbytku týmu, který zůstal v Kodani, zabránit nejhoršímu? 


  
 


Oběť 2117 do dosavadní série úplně nezapadá, tentokrát se neřeší žádný případ z minulosti, ale aktuální politická situace. I humoru s ohledem na okolnosti docela dost ubylo, byť to částečně zachraňují Rosa s Gordonem. Je mi trochu líto, že se to s Asadem všechno vysvětlilo, tajemství bylo přece jen zajímavější a napínavější. Na druhou stranu, knih, které by se zabývaly migrační knizí zase ještě tolik nevyšlo (četla jsem vlastně jen dvě detektivky, jednu od Angely Marsonsové a druhou od Tonyho Parsonse, na Šindelkovu Únavu materiálu se teprve chystám), takže taky plus. Kristina Václavů odvedla jako překladatelka tradičně dobrou práci. Pokud sérii Adlera-Olsona sledujete od začátku jako já (byť recenzi jsem, koukám, napsala pouze na jedinou knihu - Nesmírný), tuhle knihu nemůžete vynechat. Těším se na poslední dva díly a jsem zvědavá, jak to celé dopadne.



Hodnocení: 80%

Jussi Adler-Olson: Oběť 2117
  • Nakladatel: Host
  • EAN: 9788027501373
  • ISBN: 978-80-275-0137-3
  • Originál: Offer 2117
  • Překlad: Václavů, Kristina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 528 stran, česky
  • Rozměry: 13,8 × 20,8 cm
  • Rok vydání2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat